AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler: Doğalgazın sıvılaştırılması ve pazarlama teklifimizi sunduk
AK Parti Küme Lideri Abdullah Güler, bugün TBMM Başkanlığı’na sunulacak Maden Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair ‘torba’ yasa tasarısına ilişkin açıklama yaptı. Güler, “Doğal gazın sıvılaştırma faaliyeti depolama faaliyetinden ayrılıyor; Bağımsız bir piyasa faaliyeti olarak tanımlanması amaçlanmaktadır. “Hem yurt içinde üretilen doğal gazın hem de farklı kaynaklardan ithal edilen doğal gazın ülkemizde sıvılaştırılarak ayrı bir piyasa faaliyeti olarak LNG olarak dünya piyasalarına pazarlanabilmesini sağlamak amacıyla bu tasarı teklifine yer verdik” dedi.
Abdullah Güler şunları söyledi:
“Yeni düzenlemeyle Maden Kanunu kapsamında uygulanan raporlama sisteminde değişiklik yapacağız. Bu tasarıda, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün, Ulusal Maden Kaynak ve Rezerv Raporları Komisyonu (UMREK) koduna göre rapor düzenleme zorunluluğu olmaksızın keşif bulma hakkına da yer veriyoruz.
Yine önerimiz ile Sulak Alanlar ve Kıyı Kanunu kapsamında içme ve kullanma suyunun temin edildiği rezervuarlar ile kıyı şeritleri ve kıyı şeritleri hariç olmak üzere; Belirlenen alanlarda yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı tesislerin kurulmasına izin vermemeye çalıştık.
Önerimiz ile doğal gazın sıvılaştırılması faaliyeti depolama faaliyetinden ayrılarak; Bağımsız bir piyasa faaliyeti olarak tanımlanması amaçlanmaktadır. Dolayısıyla son dönemlerde yaşanan güç krizleri nedeniyle; Bu yasa teklifinde, hızla artan ihracat talepleri dikkate alınarak, bir diğer piyasa faaliyeti olarak hem yurt içinde üretilen doğal gazın hem de farklı kaynaklardan ithal edilen doğal gazın ülkemizde sıvılaştırılarak LNG olarak dünya pazarlarına pazarlanabilmesinin sağlanması amaçlanmaktadır. hem boru sınırları üzerinden hem de LNG olarak ülkemiz üzerinden, özellikle AB ülkeleri üzerinden. Yer verdik.
Ülkemizin doğal gazda ticaret merkezi olma hedefi çerçevesinde, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun yüzer LNG terminalleri için depolama tesisleri dışında farklı istisnai düzenlemeler yapmasına da izin veriyoruz. Mevcut depolama tesislerinin kapasitelerinin daha aktif ve verimli kullanılması amacıyla sisteme giriş kararlarından muaf olacağız, ayrıca birden fazla ülkeye tek ihracat lisansı verirken, farklı ihracat lisansları vererek de bu uygulamayı hayata geçireceğiz. Her ülke için bir tüzel kişiye verilir.
Geçtiğimiz yıl yaşadığımız 6 Şubat depremi gibi durumlarda vatandaşlarımızın elektriğe hızlı bir şekilde ulaşabilmesi için farklı bir düzenlemeyi hayata geçiriyoruz. Elektrik enerjisinin kullanıcılara hızlı ve kesintisiz ulaştırılması amacıyla, OHAL kararı veya kamu hayatını etkileyecek kararların alındığı yerlerde süreksiz periyodik iletişim talepleri için EPDK’ya yetki veriyoruz.
Bugün Meclis Başkanlığına sunuyoruz. Yürütme ve icra unsuru dahil 16 konu olmak üzere 14 unsurdan oluşuyor.” (HABER MERKEZİ)