Yaşam

Yeni Geliştirilen ‘Akıllı Kolye’ Sigarayı Bırakmanıza Yardımcı Olacak!

Yarattığı bağımlılık nedeniyle bırakılması oldukça zor olan sigara, her yıl dünya çapında milyonlarca insanın ölümüne neden olmaktadır. Bu yazımızda bu bağımlılığı engelleyebilecek yeni bir buluştan bahsediyoruz.

Kaynak:https://www.sciencealert.com/this-new…

Şu anda geliştirilmekte olan giyilebilir bir akıllı cihaz, sigarayı bırakmanıza yardımcı olabilir.

SmokeMon adlı kolye şu anda ısı algılama teknolojisini gizleyen oldukça basit bir mavi kutudan oluşuyor, ancak zamanla hemen hemen her moda zevkini tatmin eden şık bir kolye ucuna sığacak şekilde tasarlanabilir. Kolye dışarıdan bakıldığında göze batmamakta ve kullanıcıların mahremiyetini tehlikeye atabilecek bir modül içermemektedir.

Sigara içmenin halk sağlığı üzerindeki etkisi göz önüne alındığında, artık alışkanlığı azaltmanın bilimsel olarak desteklenen birçok yolu var.

Uzmanlar, sigarayı bırakmak isteyen tiryakilerin davranışları hakkında daha fazla şey öğrendikçe, nasıl devam edeceklerine dair tavsiyelerini şekillendirmeye devam edebilirler. Bu askılı cihaz, sigara içenlerin sigara alışkanlıklarını anlayarak bırakmalarına yardımcı olmak amacıyla ABD’deki Northwestern Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından geliştirilmiştir. Northwestern Üniversitesi’nde bilgisayar bilimcisi olan Nabil Alshurafa şunları söyledi: “Bırakmaya çalışan birçok kişi günde bir veya iki sigara içmeye çalışıyor. Bu sigarayı azaltmak, ‘sigaraya düzenli olarak geri dönmek’ ile aynı şey değil. Bu kişiler hatalarından ders çıkarabilirler. amaçlarında başarısızlığa uğramadıklarını, sadece geçici bir aksilik yaşadıklarını fark ederek, “Nüksetmeyi önlemek için, onu tetikleyenlerle nasıl başa çıktığımıza ve istekle nasıl başa çıktığımıza odaklanabiliriz” diyor.

Bu yeni teknolojinin en değerli avantajı, sigara içme davranışını diğer prototip cihazlara göre daha gerçek ve gizli bir biçimde tespit etmesidir.

Pille çalışan cihaz, yanan bir sigaranın ucundan yayılan ısıyı algılamak ve her bir sigara hakkında bilgi toplamak için termal sensörler kullanır. Bu ölçümler, alınan nefes sayısı, dışarı verilen dumanın ölçüsü ve nefesler arasındaki süre gibi detayları içerir. 19 kişinin katıldığı araştırmaya bilim insanları, sigara içme davranışlarını hem laboratuvar ortamında hem de gerçek dünya koşullarında 115 seansta cihazı takarken gözlemlediler. Cihazın laboratuvar dışında test edilmesi, grubun, sigara içenlerin toplum içinde kolyeyi takmaktan rahatsız olup olmadıklarını ve çevrelerinden rastgele bir tepki alıp almadıklarını belirlemesine olanak sağladı. Araştırmacılar, verileri işlemek için bir makine toplama algoritması kullandılar ve SmokeMon’un kullanılabilirliğini sigara içme davranışını izlemek için mevcut bir standart cihazla karşılaştırdılar.

SmokeMon tarafından kaydedilen ölçümler, standart cihazla karşılaştırıldığında benzer doğruluk gösterdi.

Çoğu katılımcı, cihazın günlük yaşamlarına veya sigara içme davranışlarına müdahale etmediğini ve rahatsızlık veya mahremiyet ihlali konusunda endişelenmediklerini bildirdi. Bir katılımcı, “Cihazın neyi kaydettiğini soran bir arkadaşım vardı ve ona ses veya görüntü kaydetmediğini söylediğimde tatmin oldu” dedi.

Sonraki testlerle kolyenin daha da geliştirilmesi planlanıyor.

Araştırmacılar, sonuçlarının sigarayı bırakmaya yardımcı olmak için termal kameraların kullanılmasında “önemli bir umut” gösterdiğini, ancak daha fazla bilgiye ihtiyaçları olduğunu da söylüyorlar. Sigara içenler soğuk ortamlardayken performansın nasıl etkilenebileceği gibi sınırlamaların da olduğunu belirtiyorlar. Yazarlar ayrıca, sigara içme davranışını açıklamayı veya değerlendirmeyi amaçlayan gelecekteki araştırmaları kolaylaştırmak için açık kaynaklı bir veri işleme platformu da sağlamaktadır. Alshurafa, “Artık sigarayı bırakmayı planlayan kişilerde nüksetmeyi önleyerek sigarayı bırakma programlarının başarı oranını artırmada bu cihazın etkinliğini test etmeye başlayabiliriz” dedi. “Gerçek zamanlı geri bildirim ve müdahalelerin standart prosedürlerden daha etkili olup olmayacağını test edebileceğiz.”

Bu bahis hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu