Haber

İtalya’dan Husilere yanıt: Korkmuyoruz

İtalyan ANSA ajansının haberine göre Tajani, Roma’da basına yaptığı açıklamada, Husilerin Yüksek Siyasi Konseyi Üyesi Muhammed Ali el-Husi’ye, “İtalya, Husilere yönelik saldırılarda yer alırsa onlar da olacaktır” yanıtını verdi. hedef ol.”

Husilerin yapacağı herhangi bir tehditten korkmayacaklarını belirten Tajani, “(Kızıldeniz’deki) ticari trafiği destekliyoruz. Kimseye saldırmıyoruz ama başkalarının da saldırısına uğramak da istemiyoruz.” söz konusu.

Tajani, bölgede trafiğin serbest olması gerektiğini kaydederek, gemilere saldırı olması halinde “saldırılara İtalyan ticari gemilerini savunarak karşılık vereceklerini” belirtti.

Muhammed Ali el-Husi, İtalyan La Repubblica gazetesine yaptığı açıklamada, İtalya’nın İsrail’in Filistin’e yönelik saldırıları karşısında tarafsız kalması gerektiğini, Yemen’e yönelik saldırılarda yer alması halinde İtalya’nın hedef haline geleceğini söyledi.

– Kızıldeniz’deki durum

İran’ın desteklediği Yemen’deki Husiler, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına tepki olarak 31 Ekim 2023’te İsrail şirketlerine bağlı olduğunu iddia ettikleri ticari gemileri Yemen açıklarında ele geçirmeye ve bir kısmına da İsrail’e ait silahlarla saldırmaya başladı. dronlar ve füzeler.

ABD güçleri bu dönemde Yemen’den atılan füzeleri ve kamikaze insansız hava araçlarını birçok kez düşürdüklerini duyurdu.

Husilerin eylemlerinin ardından birçok denizcilik şirketi Kızıldeniz’deki seferlerini durdurma kararı aldı.

ABD, küresel deniz ticareti güvenliğinin tehlikeye girdiği gerekçesiyle 18 Aralık 2023’te Husi güçlerine karşı bir grup ülkenin katılımıyla “Refah Muhafızı Operasyonu” adlı çok uluslu bir “deniz görev gücü” oluşturulduğunu duyurdu.

31 Aralık 2023’te Kızıldeniz’de İsrail’e ait gemiyi ele geçirmeye çalışan Husilere ait 3 sürat teknesi, ABD helikopterleri tarafından ateş altına alındı.

10 Ocak’ta Husiler, İsrail’e destek verdiği gerekçesiyle Kızıldeniz’de bir ABD gemisinin füzeler ve kamikaze insansız hava araçlarıyla hedef alındığını açıklamıştı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 11 Ocak’ta ABD ve Japonya’nın sunduğu, Husilerin Kızıldeniz’deki baskınlarına derhal son verilmesini talep eden kararı kabul etti.

Akdeniz’i Kızıldeniz’e bağlayan ve Avrupa ile Asya arasında en kısa yolu sunan Süveyş Kanalı üzerinden küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12’si gerçekleştiriliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu